Chemická ochrana je dôležitá
Ochrana rastlín proti burinám patrí v súčasnosti k neoddeliteľnej súčasti pestovateľského systému väčšiny poľných plodín. Buriny majú silný produkčný potenciál a ak ich na poliach neutlmíme včas, dokážu sa podpísať na redukcii úrod na úrovni 30 – 40 %. Je to najmä z dôvodu, že kultúrnym rastlinám odoberajú živiny, zaberajú im životný priestor, zatieňujú ich a veľa ich je aj hostiteľmi chorôb a škodcov. Mnohé účinné látky herbicídov sú citlivé na hodnotu pH postrekovej kvapaliny. Nevhodné pH znižuje účinnosť postreku.
Fungicídmi možno v porastoch poľných plodín efektívne potláčať hubovité choroby, ktoré oslabujú ich imunitný systém. Napadnuté rastliny majú zníženú schopnosť prijímať živiny z pôdneho roztoku. Mnohé choroby vytvárajú na listoch rastlín rôzne škvrny a povlaky, čím znižujú intenzitu fotosyntézy. To vedie k významným stratám na úrodách. Ak sa choroba rozvinie, zasiahnuté bývajú v neskorších fázach aj plody, ktoré môžu obsahovať pre človeka veľmi nebezpečné toxické produkty metabolizmu húb – mykotoxíny.
Nemenej významnou je chemická ochrana poľných plodín proti živočíšnym škodcom. Zásadný problém predstavuje najmä hmyz, ktorý však môžeme regulovať insekticídmi. Hmyz na rastlinách spôsobuje poškodenie vo forme cicania štiav a požierania listov a stoniek, čo vedie k oslabovaniu rastlín, zmenšovaniu listovej plochy a poklesu intenzity fotosyntézy. Navyše, vzniknuté rany na listoch môžu byť vstupnou bránou pre sekundárnu infekciu mnohými chorobami.
Pri ošetrovaní plodín sú pre efektivitu postreku mimoriadne dôležité tieto aspekty: