Omega-3 mastné kyseliny, ako je kyselina alfa-linolénová (ALA), hrajú kľúčovú úlohu pri znižovaní zápalov, podpore zdravia a zlepšovaní imunitných funkcií. Omega-6 mastné kyseliny, podobne ako kyselina linolová, sú pre udržiavanie dobrého zdravotného stavu takisto dôležité - majú kľúčovú úlohu pri stimulácii a regulácii imunitných reakcií. Ich účinok je však prozápalový, čo znamená, že nerovnováha medzi Omega-6 a Omega-3 mastnými kyselinami môže viesť k chronickým zápalovým stavom.
Tradičnými zdrojmi Omega-6 mastných kyselín sú rastlinné oleje ako slnečnicový olej (~70%), kukuričný olej (~58%) a sójový olej (~50%), obsahujúce veľmi malý podiel Omega-3 mastných kyselín ( < 10 %) a v krmive pre zvieratá tvoria často väčšinový podiel tukovej zložky. Preto, hoci ideálny pomer Omega-3 ku Omega-6 mastným kyselinám v krmive je v rozmedzí 1:2 až 1:10, v praxi často prekračuje 1:20, pričom silne prevláda príjem Omega- 6 mastných kyselín. Z tohto dôvodu predstavuje nerovnováha medzi Omega-3 a Omega-6 mastnými kyselinami bežný problémom modernej výživy zvierat.
RIZLAN je produkt s vysokým obsahom Omega-3 mastných kyselín z plnotučného ľanového semena, ktorý výrazne prispieva k prirodzenej rovnováhe Omega-3 a Omega-6 mastných kyselín. V kombinácii so štrukturálnou dietetickou vlákninou a antioxidantmi, ako sú lignany a gama-oryzanol, priamo pôsobí na znižovanie oxidačného stresu, ako aj na znižovanie zápalov a príčin oxidačného stresu.