Vyššia aktivita endogénnej lipoxygenázy
Oxidačné reakcie v obilninách súvisia s aktivitou lipoxygenázy. Pri zbere obilia, stále prebiehajú mnohé enzymatické reakcie, ako napr. aktivita endogénnej lipoxygenázy (LO). Mletím zŕn sa tento enzým uvoľňuje z klíčkov, čím sa spúšťa jeho činnosť a zvyšuje sa jeho kontakt s mastnými kyselinami v zrnách. Veľmi rýchlo oxiduje mastné kyseliny, čo môže ľahko viesť k vyšším hodnotám peroxidového čísla v zrnách a zatuchnutiu krmiva. Interný výskum spoločnosti Kemin dokázal, že mletie čerstvo zozbieraného obilia spúšťa oxidačné reakcie, čo sa prejavuje vo vyšších hodnotách peroxidového čísla. V pivovarníckom a pekárenskom priemysle je toto spojenie medzi mletím a zvýšenými enzymatickými reakciami už dlho všeobecne známe. Okrem toho sa ukázalo, že kŕmenie ošípaných a hydiny, ktoré obsahuje oxidované zložky, znižuje príjem krmiva a následnú úžitkovosť (Fellenberg a Speisky, 2006). Okrem toho konzumácia oxidovaného krmiva tiež zvyšuje oxidačný stres in vivo, ktorý vedie k významným negatívnym účinkom na zdravie.
Vysoké hodnoty neškrobových polysacharidov
Choct a Hughes 1,2 opisujú druhú možnú súvislosť medzi syndrómom čerstvého zrna a prítomnosťou vysokých hladín viskóznych neškrobových polysacharidov (NSP), teda obsahom vnútornej rozpustnej vlákniny v zrne. Výskum ukázal, že pri zbere môže byť obsah NSP v zrne podstatne vyšší ako v skladovaných obilninách. Krmivá s vysokým obsahom NSP zvyšujú viskozitu natráveniny v dôsledku ich gélotvorných vlastností. Tým sa znižuje priechodnosť čriev, znižuje sa príjem krmiva a navyše tvorba gélov obaľuje (zapuzdruje) živiny, čím sa znižuje schopnosť endogénnych tráviacich enzýmov štiepiť živiny pre následnú absorpciu. Choct a Hughes študovali nutričnú hodnotu čerstvého obilia v priebehu času a zistili, že obsah využiteľnej metabolizovateľnej energie (AME) čerstvo zožatej pšenice, jačmeňa a kukurice sa počas skladovania zvýšil, v prípade niektorých vzoriek až o 29 % a k zvyšovaniu dochádzalo dokonca aj po 10 mesiacoch skladovania. Dalo by sa to vysvetliť aktiváciou endogénnych glykanáz v zrne počas jeho skladovania, urýchlením rozkladu NSP a prirodzeným znížením následných účinkov, ako je znížený príjem krmiva, priechodnosť čriev a následné straty rastovej výkonnosti.