Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Kvalitné objemové krmivo je základ, zabraňujte jeho znehodnocovaniu

Fermentácia siláže je biologický proces, pri ktorom baktérie mliečneho kvasenia (BMK) menia rastlinné cukry na kyselinu mliečnu a octovú, oxid uhličitý, vodu a v menšej miere aj na ďalšie zlúčeniny. Základnou podmienkou úspešného priebehu fermentácie je rýchle a hlavne dôkladné vytlačenie vzduchu už počas naskladňovania a uzatvárania silážneho priestoru. Kyslé a anaeróbne prostredie zaisťuje dominanciu BMK vo fermentačnom procese a potláča aktivitu nežiadúcej mikroflóry, predovšetkým kvasiniek, klostrídií, enterobaktérií a plesní. Tieto organizmy sú obsiahnuté v latentnom stave aj v hotovej siláži, väčšinou v podobe spór. Za priaznivých podmienok môžu obnoviť svoju aktivitu a spôsobiť následné znehodnocovanie siláže.

Na úspešný priebeh fermentácie má vplyv viacero faktorov, predovšetkým sušina, pufračná kapacita zozberanej hmoty, obsah vodorozpustných cukrov, ale aj druh a množstvo mikroorganizmov, ktoré počas fermentačného procesu dominujú. Avšak zásadný vplyv na samotnú kvalitu fermentácie, a tým aj výslednej siláže má vytvorenie a udržanie anaeróbneho prostredia. Nízke pH a anaeróbne prostredie správne fermentovanej siláže veľmi účinne zabraňujú množeniu baktérií a rastu húb prítomných v siláži. 

Pokiaľ hotovú siláž otvoríme alebo dôjde k poškodeniu silážnej fólie, preniká do nej vzduch, ktorý vytvorí podmienky pre rast nežiadúcich aeróbnych mikroorganizmov a v pomerne krátkej dobe sa začne silážna hmota zahrievať. Zahrievanie siláže je prvým krokom dominového efektu skazenia siláže. Je to spôsobné aktivitou aeróbnych kvasiniek, v menšej miere i niektorých baktérií, ktoré spotrebúvajú kyselinu mliečnu, vyprodukovanú počas fermentácie. Poklesom obsahu kyseliny mliečnej sa zvyšuje pH siláže, znižuje sa jej kyslosť, čo umožňuje aktivitu ďalších mikroorganizmov, predovšetkým baktérií a plesní (napr. Aspergillus, Fusarium a Penicillium). Výsledkom tohto procesu je úplná degradácia a znehodnotenie siláže. Je nutné pripomenúť, že už samotné zvýšenie teploty siláže nad normál znižuje kvalitu krmiva. Ak teplota siláže extrémne narastie, môže dochádzať k jej karamelizácii (Maillardova reakcia), a tým k výraznému zníženiu stráviteľnosti. Naviac, tepelne poškodenú siláž zvieratá neobľubujú.

Najlepším spôsobom ako predísť skazeniu silážnej hmoty je použiť špeciálne silážne aditíva, ktoré sú zamerané na stabilizáciu siláže. Základom týchto biologických konzervačných prípravkov sú homofermentatívne baktérie (napr. Lactobacillus plantarum), ktoré využívajú časť rastlinných cukrov k produkcii kyseliny mliečnej, a tým vytvárajú v siláži kyslé prostredie so stabilným pH. Tieto baktérie pôsobia ako štartér, pretože výrazne urýchľujú prvé fázy fermentácie, znižujú straty sušiny a energie. Kyselina mliečna však má nízky fungicídny účinok a nie je schopná po otvorení siláže dostatočne a hlavne dlhodobo zamedziť rastu húb a baktérií. Druhú skupinu baktérií používaných v inokulantoch sú heterofermentatívne baktérie. Tieto baktérie, zastúpené predovšetkým druhom Lactobacillus buchneri, produkujú nielen kyselinu mliečnu, ale aj kyselinu octovú, propiónovú  a 1,2-propandiol. Posledné tri vymenované látky majú fungicídny aj antibakteriálny účinok. Baktérie Lactobacillus buchneri sú svojimi účinkami schopné udržať odobratú siláž až jeden týždeň čerstvú, bez zmien teploty a príznakov rozvoja nežiadúcej mikroflóry. Zamedzujú tiež nežiadúcemu zahrievaniu TMR v kŕmnych vozoch.

Foto: Správny manažment a dôslednosť pri výrobe siláží je základom jej dobrej kvality. Po otvorení silážneho žľabu je mimoriadne dôležitý jej správny odber. 

Rada silážnych aditív značky Pioneer pod označením Fiber Technology (FT) posúva účinky biologických silážnych prípravkov ešte o úroveň vyššie tým, že FT prípravky kombinujú vlastnosti doposiaľ používaných konzervantov a celkom nového mechanizmu bakteriálnych enzýmov. Obsahujú totiž unikátny bakteriálny kmeň Lactobacillus buchneri 40177, ktorý počas silážovania produkuje enzým acetyl esterázu a ferulát esterázu. Tieto enzýmy menia štruktúru vlákniny silážovanej hmoty tak, že narúšajú ligninový komplex bunkovej steny a tým sprístupňujú hemicelulózu baktériám v bachore. Tým zvyšujú tieto prípravky stráviteľnosť neutrálne detergentnej vlákniny (NDF) až o 5% bodov oproti neošetrenej siláži. Stráviteľnosť NDF je jedným zo základných kvalitatívnych ukazovateľov siláže. Je to preto, že hodnota stráviteľnosti NDF priamo súvisí s príjmom potravy krmiva a úžitkovosti. Veľmi často citovaný Oba a Allen (1999) uvádzajú, že zvýšenie stráviteľnosti NDF pri kukuričnej siláži o 1% zvýši u dojníc príjem siláže o 0,168 kg sušiny a produkciu mlieka o 0,249 kg 4% FCM. Kombináciou bakteriálnych kmeňov (homofermetatívnych a heterofermentatívych) v jednotlivých prípravkoch Fiber Technology sú špecifické pre určité druhy silážovaných plodín: inokulant 11CFT je určený do kukuričných siláží, 11GFT do trávnych a obilninových siláží, 11AFT pre silážovanie lucerny a 11CH4 je prípravok určený do siláže pre bioplynové stanice. Siláž ošetrená týmito aditívami by mala fermentovať minimálne 60 dní, aby mali baktérie dostatok času na produkciu enzýmov a ostatných koncových fermentačných produktov. Vyššia stráviteľnosť, chutnosť a lepšia konzistencia siláže umožňuje zaradenie vyššieho podielu týchto objemových krmív do kŕmnych dávok, čím sa znižujú náklady na nakupovanie krmiva. Ďalšou, a z hľadiska stabilizácie siláže zásadnou skupinou prípravkov, sú Rapid React inokulanty. Ide o inokulanty SILA-BAC® Kombi, SILA-BAC® Mais Kombi a SILA-BAC® CCM Kombi. Tieto prípravky sú kombináciou homofermentatívnych kmeňov Lactobacillus plantarum a dvoch heterofermentatívnych kmeňov Lactobacillus buchneri ATCC PTA-2494 a Lactobacillus buchneri NRRL B-50733. Siláže ošetrené týmito prípravkami je možné otvoriť a skrmovať už po siedmych dňoch po uzatvorení jamy. Takto konzervované siláže sa vyznačujú excelentnou a dlhodobou aeróbnou stabilitou pri zachovaní optimálneho obsahu fermentačných kyselín a pH.

Foto: ... a takto sa to robiť nemá! 

Je nutné pripomenúť, že použitie silážneho aditíva je jedným z mnohých krokov k výrobe kvalitného konzervovaného krmiva. Rozhodujúcim faktorom stále zostáva dôsledná a svedomitá ľudská práca pri vyberaní a skrmovaní hotovej siláže. Niekoľko praktických odporúčaní:

  • Dbajte na poriadok v silážnej jame, nenechávajte v nej zbytky krmiva dlhšiu dobu;
  • Odoberajte siláž tak, aby bola silážna stena pokiaľ možno hladká. Zabránite tak jej nadmernej oxidácii;
  • Neprevzdušňujte silážnu stenu nešetrným spôsobom odberu;
  • Nenavážajte siláž do zásoby na viacej dní;
  • Neodkrývajte zbytočne silážnu fóliu, udržujte hornú časť siláže maximálne zakrytú;
  • Ak máte dostatočný a výborne zvládnutý odber zo silážnej steny, použite ku konzervácii homofermentatívne prípravky (SILA-BAC® Luzerne alebo SILA-BAC® Mais);
  • Ak sa toto nepodarilo, stabilizujte siláž inokulantom obsahujúcim Lactobacillus buchneri (SILA-BAC® Kombi, SILA-BAC® Mais Kombi, SILA-BAC® CCM Kombi, 11CFT, 11GFT, 11AFT alebo 11CH4).

Potrebujete viac informácií? Kontaktujte nás...

Sídlo spoločnosti

PARTNER - vetagro, s.r.o.
Cesta na Senec 2/A 
(budova Shopping Palace)
821 04 Bratislava 2

Sklad (príjem a výdaj tovaru)

Koľajná / Výhonská ul.
831 06 Bratislava 35 - Rača