Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.
Najväčšie obavy v súčasnosti nespôsobujú klinické ochorenia a náklady spojené s ich liečbou, ale „subklinické poruchy metabolizmu“. Tieto sú spojené so zvýšeným rizikom výskytu problémov v období bezprostredne pred a po otelení, ktoré majú dlhodobý vplyv na produkciu, reprodukciu a životaschopnosť zvierat.
Otelenie je najťažšie a najnáročnejšie obdobie v živote kravy. Jej telo sa pripravuje na začiatok ďalšej laktácie, ale bez adekvátnej výživy a riadenia chovu sa jej zdravotný stav zhoršuje, čo má negatívny vplyv na ziskovosť, resp. nákladovosť chovu. Manažment činností vplývajúcich na zdravotný stav prežúvavcov je najčastejšie spojený s liečbou zdravotných komplikácií až po ich výskyte a priamom prejavení sa. Je však potrebné zamerať sa hlavne na prevenciu týchto zdravotných problémov prostredníctvom každodennej výživy - najmä v obdobiach pred a po otelení. Tvorba kŕmnych dávok s ohľadom na dosiahnutie optimálneho zdravotného stavu, pripraví dojniciam jednoduchší priebeh telenia a zlepšenie produkcie v následnej laktácii.
Pozrime sa spoločne bližšie na obdobia pred a po otelení a na to, ako dokážeme výživou podporiť optimálny zdravotný stav zvierat.
Zabezpečenie dobrého zdravotného stavu kráv si vyžaduje zvýšenú pozornosť jednak pred a aj po otelení. Nižšie uvádzame jasnejší prehľad o pozitívach a negatívach týchto dôležitých období ich života.
1. Obdobie pred otelením
Čas krátko pred otelením (close-up) je kritickou fázou v období zasušenia. Počas týchto cca. troch týždňov pred otelením sa krava pripravuje na nadchádzajúcu laktáciu. Bez adekvátneho riadenia chovu a výživy, môžu kravy po otelení veľmi rýchlo chradnúť, stratia apetít a tým pádom energetický príjem. Venujte tejto fáze dostatočnú pozornosť, pretože nastavuje podmienky, aká vysoká bude produkcia zvieraťa v nasledujúcej laktácií.
Viac o tejto téme sa dočítate tu:
https://www.kemin.com/eu/en/markets/animal/ruminants/transition-management-program/pre-calving-phase-
2. Obdobie po otelení
Obdobie po otelení je pre dojnice najdôležitejším a najzraniteľnejším obdobím, pretože sa dramaticky zvyšujú jej metabolické potreby. Jej laktačná výkonnosť priamo súvisí s tým, ako reaguje na toto vysoko-energeticky náročné prechodné obdobie. Aby sme dosiahli úspešnú produkciu mlieka, musíme sa zamerať na zabezpečenie dobrého zdravotného stavu zvierat.
Viac o tejto téme sa dočítate tu:
https://www.kemin.com/eu/en/markets/animal/ruminants/transition-management-program/post-calving-phase
Výhody
- Jednoduchšie pôrody
- Optimálny stav metabolizmu
- Veľmi vysoký vrchol laktačnej krivky a jej výborná perzistencia
- Zlepšené reprodukčné parametre
- Vyššia ziskovosť produkcie
- Ekonomická udržateľnosť chovu
Zdravotný stav pred laktáciou
1. U približne 50% všetkých kráv sa po druhej laktácii prejavujú problémy súvisiace so subklinickou hypokalcémiou.
2. Subklinická hypokalcémia má okrem mliečnej horúčky vplyv aj na ďalšie funkcie. Znižuje kontrakcie bachora, príjem sušiny a funkcie neutrofilov. Naopak zvyšuje výskyt metritídy a zadržaných fetálnych membrán (placenty), čím výrazne zvyšuje veterinárne náklady v chove.
3. Metaanalýza pozostávajúca zo 42 randomizovaných experimentov (Santosh a kol., 2019) potvrdila, že kravy s katiónovou diétou (kŕmne dávky s pozitívnym nábojom v dôsledku vyššej koncentrácie sodíka, draslíka, vápnika a horčíka) častejšie trpia zvýšeným výskytom mliečnej horúčky alebo subklinickou hypokalcémiou.
4. V regióne Európy, Stredného východu a Severnej Ameriky majú kŕmné dávky skrmované pred otelením v podstate katiónový charakter. Jedným z hlavných dôvodov je to, že kŕmne komponenty používané v krmivách a pri zostavovaní kŕmnych dávok sú z princípu katiónové.
5. Zmena krmiva podávaného pred otelením z katiónového na aniónové, obsahujúce obdukovanú aniónovou soľ, napomáha ľahšiemu priebehu telenia, zníženiu hypokalcémie a s ňou súvisiacich metabolických porúch. Toto výrazne prispieva k lepšiemu zdravotnému stavu kráv, maximálnej dojivosti a vyrovnanej laktačnej krivke.
Zdravotný stav po otelení
1. U kráv po otelení dochádza k poklesu príjmu sušiny. Kvôli nízkemu príjmu krmiva, väčšina kráv naštartuje laktáciu v stave negatívnej energetickej bilancie (NEB), kde energia získavaná z krmiva nepostačuje na udržanie dobrej telesnej kondície a produkcie mlieka. Dôsledkom tejto nerovnováhy býva ketóza.
2. Prieskum uskutočnený v 10 európskych krajinách na vzorke 5.884 kráv, preukázal výskyt subklinickej ketózy na farmách v rozmedzí 11-36 %, čo následne 1,5-násobne zvýšilo pravdepodobnosť výskytu metritídy, 9,5-násobne výskyt klinickej ketózy a 5,0-násobne dislokáciu slezu.
3. Zvýšenie príjmu sušiny a zlepšenie metabolizmu tukov v pečeni (tvorba lipoproteínov s nízkou hustotou, VLDL) môže kravám pomôcť zvýšiť produktivitu bez zhoršenia ich zdravotného stavu.
4. Dve nedávno publikované metaanalýzy (Humer a kol., 2019 & Arshad a kol., 2020) uviedli, že doplnením cholínu do kŕmnej dávky môžeme u dojníc zvýšiť príjem sušiny a tým zvýšiť dojivosť a obsah mliečnych zložiek. Cholín je tiež známy tým, že „transportuje tuk von z pečene“ vo forme VLDL.
5. Bežné kŕmne suroviny obsahujúce cholín a nechránený zdroj cholín-chloridu v bachore prirodzene degradujú, čo výrazne redukuje ich efektívnu využiteľnosť. Na jeho doplnenie je preto dôležité použiť v bachore chránenú formu (tzv. by-pass formu) cholín-chloridu, ktorá nedegraduje v bachore, ale je vstrebaná tam, kde je to žiaduce, teda v čreve.
1. Skontrolujte pH moču kráv pred otelením a/alebo zanalyzujte kŕmnu dávku, pre vyhodnotenie stavu katiónovo-aniónovej bilancie. V tejto fáze pH moču vo všeobecnosti vykazuje hodnotu cca. 8. Diéty sú vo všeobecnosti katiónové, v rozsahu od 100 do 150 mEq/kg.
2. Vybilancujte obsahy minerálov na tieto hodnoty: horčík (Mg) 0,4 %, draslík (K) 1 %, síra (S) v rozmedzí 0,22 – 0,4 % a fosfor (P) v rozmedzí 0,25 - 0,31 %.
3. Na zníženie pH moču použite dostatok chloridu vápenatého. Nechránené zdroje chloridu vápenatého sú horkej chuti a tiež značne hygroskopické, čo ich použitie výrazne sťažuje. Z tohto dôvodu odporúčame použiť obdukovaný zdroj chloridu, čím dosiahneme efektívnu aplikáciu koncepcie DCAB (Dietary Cation Anion Balance – katiónovo aniónovú rovnováhu v kŕmnych dávkach).
4. Cieľová (požadovaná) hodnota pH moču sa nachádza v rozmedzí 5,9 – 6,8. Ak pracujete so softvérom na výpočet kŕmnych dávok, zamerajte sa na dosiahnutie hodnoty DCAB s použitím obdukovaného zdroja chloridu vápenatého v rozmedzí od -75 do -100 mEq/kg sušiny.
5. Do kŕmnej dávky pridajte a zarátajte v bachore chránenú a intestinálne stráviteľnú formu cholín-chloridu (CholiPEARL), v období 21 dní pred otelením. To kravy pripraví na metabolizmus tukov v pečeni, čo pozitívne ovplyvní ich zdravotný stav po otelení. Trvanie suplementácie takejto formy cholín-chloridu sa líši v závislosti od očakávaní a nárokov, ktoré na zvieratá kladieme.
6. Doplňte CholiPEARL 21 dní pred otelením a 30 dní po otelení, na maximalizáciu produkcie vo vrchole laktačnej kryvky. Z dôvodu optimalizácie príjmu sušiny možno pokračovať v podávaní prípravku po dobu 60 dní po otelení, resp. následne pokračujte z dôvodu pokrytia prirodzených potrieb v období reprodukcie až do 90 dní po otelení.
Vyššia úroveň v chove a produkcii mlieka; potvrdené chovateľmi a odborníkmi na výživu v praxi.
Chovateľ dojníc:
Tvorba kŕmnych dávok zohľadňujúca zabezpečenie dobrého zdravotného stavu kráv pred otelením.
„21 dní pred otelením sme do kŕmnej dávky zaradili obdukovaný chlorid vápenatý od spoločnosti Kemin. Ako súčasť tohto programu nám poskytli súpravu na meranie pH moču. Po 5-7 dňoch od začiatku podávania sme zaznamenali zníženie pH moču na hodnotu 6. Následne sme pozorovali jednoduchší priebeh telenia, keďže hypokalcémia poklesla až o 90 %, čo nakoniec vyústilo k zvýšeniu produkcie mlieka o 5,9%.“
„Po pridaní obdukovaného chloridu vápenatého od spoločnosti Kemin, sme zaznamenali výrazný nárast dojivosti (ďalšie 2 kg mlieka/krava/deň)."
Odborník na výživu prežúvavcov:
Tvorba kŕmnych dávok s ohľadom na zabezpečenie dobrého zdravotného stavu kráv pred otelením.
„Keď sme implementovali koncept DCAB s použitím obdukovaného chloridu vápenatého od spoločnosti Kemin, chceli sme dosiahnuť dlhodobé výhody, nakoľko vieme že ľahší priebeh otelenia s nižšou mierou výskytu metabolických porúch možno ľahko korelovať s celkovou výškou produkcie mlieka. Počas 305 dňovej laktácie sme každodenne zaznamenávali vyššiu dojivosť o 1 kg mlieka, t.j. 305 kg mlieka na jednu dojnicu za laktáciu viac. Je jednoznačné, že vybilancovanie katiónov a aniónov v kŕmnych dávkach pred otelením je absolútne nevyhnutné, keďže kŕmne dávky bývajú zvyčajne katiónové“.
„Je jednoznačné, že vybilancovanie katiónov a aniónov v kŕmnych dávkach pred otelením je absolútne nevyhnutné, keďže kŕmne dávky bývajú zvyčajne katiónové.“
Chovateľ dojníc:
Zostavovanie kŕmnych dávok s ohľadom na zabezpečenie dobrého zdravotného stavu kráv po otelení.
“Keď sme so spoločnosťou Kemin pracovali na zostavovaní kŕmnych dávok zameraných na dosiahnutie dobrého zdravotného stavu dojníc po otelení, boli sme nadšení, že doplnenie krmiva chráneným zdrojom cholínu, znamenala prínos v podobe zlepšenia dojivosti mlieka o 1,5 kg/dojnica/deň. Celkovo dobrý zdravotný stav kráv viedol k zlepšeniu miery zabrezávania, čo pre nás predstavovalo dodatočný bonus."
„Vyššia produkcia mlieka a zlepšenie reprodukčných parametrov znamená krátko/stredne aj dlhodobé zlepšenie príjmu z chovu dojníc.“
Pracujte na odstraňovaní metabolických porúch a tým zvyšujte produktivitu chovu.
Autor: Deepak Dubey, PhD; KEMIN EUROPA
Zaujala vás táto téma? Neváhajte kontaktovať nášho odborníka na výživu zvierat.
Skracujúce sa dni už niekoľko týždňov avizujú príchod novej sezóny. Sejba ozimín odštartovala sejbou repky, ktorej pestovanie si vyžaduje zvýšenú pozornosť v dôsledku obmedzení používania účinných látok pesticídov. Tieto obmedzenia robia pestovanie náročnejším a finančne nákladnejším. Napriek tomu je naďalej možné dosahovať slušné úrody. Dôkladne založený porast, systematické monitorovanie výskytu chorôb a škodcov, rýchla reakcia pri ich výskyte a vyvážená výživa sú nevyhnutné faktory pre jej rentabilné pestovanie.
Čítať viac...
Je všeobecne známe, že nadmerné používanie minerálnych hnojív a pesticídov v súvislosti s intenzifikáciou rastlinnej výroby vedie z dlhodobého hľadiska k degradácii pôdnej úrodnosti. Keď sa ku tomu pridajú faktory, ako nedostatok organických hnojív, klimatické zmeny alebo stále extrémnejšie výkyvy počasia, môže sa stávať, že očakávaný výsledný efekt v podobe dobrých výnosov chýba. Potenciál úrodnosti pôdy sa znižuje, čo znižuje účinnosť hospodárenia s vodou v pôde a využitie minerálnych hnojív. Čítať viac...
Pre dosiahnutie vysokej a kvalitnej úrody cukrovej repy je nevyhnutné zabezpečiť optimálnu výživu a ochranu rastlín. Meď je kľúčovým mikroelementom, ktorý hrá dôležitú úlohu v mnohých fyziologických procesoch rastlín, vrátane fotosyntézy, syntézy proteínov a posilnenia odolnosti voči chorobám. Produkt Cu 380 (380 g Cu/liter hnojiva), obsahujúci meď vo forme oxychloridu meďnatého, poskytuje rastlinám potrebnú dávku medi na účinnú ochranu. Čítať viac...
Prihlásením sa na odber newslettera súhlasíte s prijímaním e‑mailovej komunikácie od PARTNER–vetagro, spol. s.r.o.
v súlade s našou politikou ochrany osobných údajov.
PARTNER - vetagro, s.r.o.
Cesta na Senec 2/A
(budova Shopping Palace)
821 04 Bratislava 2
Koľajná / Výhonská ul.
831 06 Bratislava 35 - Rača
+421 2 5557 1355 (sídlo)
+421 905 254 937 (sklad)
vetagro@vetagro.sk (sídlo)
sklad@vetagro.sk (sklad)