Čo sú to lipidy?
Lipidy môžu byť definované (chemicky) ako estery vyšších mastných kyselín a alkoholov, ich deriváty a látky biosynteticky alebo funkčne súvisiace s týmito zlúčeninami. Mastné kyseliny môžu existovať v rôznych formách: nasýtené, nenasýtené, s párnym alebo nepárnym reťazcom, s rozvetveným alebo priamym reťazcom. Najbežnejšou mastnou kyselinou vyskytujúcou sa v prírode je kyselina hexadekánová (C16:0) alebo kyselina palmitová.
Mastné kyseliny (MK) môžu byť nasýtené (Saturated Fatty Acids, SFA) alebo nenasýtené (Unsaturated Fatty Acids, UFA), v závislosti od toho, či obsahujú jednu alebo viac dvojitých väzieb. Stearoyl CoA desaturáza (SCD) je enzým zodpovedný za desaturáciu nasýtených MK na mononenasýtené mastné kyseliny (MUFA). Určitý pomer SFA:MUFA je v bunkových membránach nevyhnutný, aby sa zachovala fluidita (priepustnosť) membrány a zabránilo sa rôznym chorobným stavom. Mastné kyseliny, ako napríklad C18:2n-6 (kyselina linolová) a C18:3n-3 (kyselina α-linolénová), sa nedajú syntetizovať „in vivo“ a musia sa získavať zo stravy. Cicavce sú však schopné ďalej predlžovať a desaturovať tieto nenasýtené MK prítomné v potrave za vzniku derivátov s dlhým reťazcom.
Všetky nenasýtené MK sú náchylné na oxidačný stres, pričom náchylnosť sa zvyšuje so zvyšujúcim sa stupňom nenasýtenia. Existuje však množstvo detoxikačných mechanizmov na ochranu buniek pred toxicitou kyslíkových radikálov produkovaných peroxidáciou lipidov a antioxidanty rozpustné v lipidoch, ako je α-tokoferol, askorbát a karotenoidy, hrajú pri odstraňovaní voľných kyslíkových radikálov dôležitú úlohu.